П`ятниця, 29.03.2024, 07:59
Вітаю Вас Гость | RSS

Гаряча лінія
Національна дитяча
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2015 » Травень » 14 » Відзначення Дня пам'яті і примирення
08:56
Відзначення Дня пам'яті і примирення

 

08 травня площа біля районного будинку культури замайоріла жовто-блакитними стягами. Делегації шкіл району на чолі з директорами, головами батьківських комітетів прийняли участь у районному меморіальному заході з нагоди святкування  дня Перемоги у Другій світовій війні та Дня пам’яті і  примирення. Родзинкою свята стали павільйони загальноосвітніх закладів району, у яких розмістилися Зразковий Музей Бойової слави Військової СШ ( керівник музею – Пшенічнікова В.С.), Музеї Бойової слави Жданівської СШ ( керівник музею – Лаврик Т.М.), Привільнянської СШ ( керівник музею – Бойда В.Й.), Солонянської СШ№ 1 ( керівник музею – Макієвська Т.Ю.), Новопокровської СШ ( керівник музею – Залужна О.М.) , Єлізарівської СШ ( керівник музею – Черкасова С.О.) , Незабудинської СШ ( керівник музею –  Догонова Т.А.) , Тритузнянського НВК ( керівник музею – Кутова О.А.), Олександропільського НВК ( керівник музею – Захарченко Т.М.). , Дзержинівської СШ ( керівник музею –  Глухова О.Б.), Широчанської НСШ ( керівник музею – Свищук С.М), Промінської НСШ ( керівник музею – Скакун Л.П.) ,  та кімната  патріотичного виховання Березнуватівської СШ ( керівник – Борейко О.Д.), кімната патріотичного виховання районного центру дитячої та юнацької творчості ( керівник – Хрипко Л.В.).

Понад 500 експонатів часів Другої світової війни було виставлено у шкільних  музеях. Десятиліттями збиралися ці експонати, німі свідки трагедії 20  століття. І разом з ними на одному столі знайшли своє місце у музеї Привільнянської СШ сучасні експонати – зразки у вакуумних пакетах їжі ( тут і мед, і чай, і каша, і шоколад), що рятує сьогодні воїнів – захисників своєї Батьківщини на Донбасі та Луганщині. Мабуть, не було на площі людини, яка б не підійшла до цього музею ознайомитися із цими особливими експонатами. Стіни павільйону прикрашені фотографіями, сканованими документами воєнних часів. І якось, начебто сиротливо, на одному боці прилаштовано чорно – білу ксерокопію наградного документу. Починаємо придивлятися і розпитувати Ірину Григорівну, директора Привільнянської СШ. І після її розповіді хотілося на всю площу оголосити: «Герої живуть поміж нас». Адже  орденом « За мужність » ІІІ-го ступеня  у наші буремні часи нагороджений син землі Солонянської  – Богдан Віталійович Бойда, який був призваний на службу у медичну роту у 25 окремій  повітряно-десантній  бригаді  і знаходився у зоні бойових дій на Донбасі та Луганщині , виборюючи мир для земляків. Усім воякам він був відомий за своїм позивним «Капітан Флюс». Тут же у павільйоні  розміщені ксерокопії бойової нагороди -  пам’ятного знака  «За  воїнську доблесть», яким  нагороджений і Кононенко Григорій, ним по праву пишаються жителі села Привільне. З позивними «Турист» Григорій пройшов славний шлях, отримав важке поранення під Шахтарськом і на сьогоднійшій день демобілізований. Кожному відвідувачу з гордістю розповідають педагоги про своїх колишніх учнів.

Лунають пісні над площею, а біля музеїв йдуть жваві розмови, гості фотографуються з школярами, з експонатами на згадку, ні, краще сказати: « На пам'ять» . Адже лише людська пам'ять здатна зберегти спогади про кожного воїна, що пролив свою кров за мирне небо над головою, за щасливе майбутнє наших нащадків.

 

Переглядів: 608 | Додав: Olga | Рейтинг: 0.0/0
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031