Середа, 24.04.2024, 12:15
Вітаю Вас Гость | RSS

Гаряча лінія
Національна дитяча
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2015 » Березень » 5 » Відкриття меморіальної дошки в день 100-річного ювілею Сиволоба Василя Микитовича
15:44
Відкриття меморіальної дошки в день 100-річного ювілею Сиволоба Василя Микитовича

25 лютого в Новопокровській середній школі  Солонянського району відбулося  відкриття меморіальної дошки в день 100-річного ювілею Сиволоба Василя Микитовича, Заслуженого Вчителя України, шанованого педагога, справжнього творця дитячих душ.

Народився Василь Микитович 25 лютого 1915 року в селі Тритузне Солонянського району. Він прожив нелегке, але надзвичайно плідне життя людини, яка всю себе віддала дітям, розпочавши свою трудову діяльність на освітянській ниві у 1933 році учителем 1-4 класів Письмечівської СШ. Потім він – завідуючий Микільської №1 школи,  пізніше - директор Малозахаринської семирічної школи. З серпня 1941 р. по березень 1946 р. воював на фронтах Великої Вітчизняної війни. За героїзм та мужність, виявлені  під час війни, Василь Микитович був нагороджений орденами  Вітчизняної війни ІІ ступеня, Богдана Хмельницького, «За мужність» ІІІ ступеня, медалями «За оборону Сталінграда», «За оборону Кавказа». Пізніше на грудях ветерана засяяли ще 15 ювілейних медалей. В післявоєнні роки  Василь Микитович стає директором Олександропільської СШ,  а з червня 1947 року очолює колектив відділу освіти Новопокровського району і працює на посаді до моменту ліквідації  району. З лютого місяця 1963 р. Василь Микитович призначається на посаду директора Новопокровської середньої школи з виробничим навчанням. У 1991 році школа набуває статусу Новопокровської обласної педагогічної  гімназії-інтернату для учнів 8-11 класів. Завдяки умілому керівництву Василя Микитовича тут був створений могутній освітній заклад всесоюзного значення, до якого приїздили на навчання діти не лише з України, але й з інших республік. Старшокласники і навчалися,  і отримували професійну освіту. Зібравши колектив однодумців, Сиволоб В.М. створив школу дитячої радості, домашнього затишку й родинного тепла, де увагою і любов’ю була оточена кожна дитина. Колектив школи працював, як симфонічний оркестр,в якому кожному вчителю була виділена своя партія, і вона звучала, як соло, не збиваючи інших. Диригентом цього оркестру була людина, яка понад усе в світі берегла душу дитини, її довіру, цінувала думку і піклувалася про кожного, як про рідного. Школою плекання особистості називаємо ми, випускники, Новопокровську СЗШ. Кожен, хто вийшов з її стін, хто доторкнувся до її тепла, вже ніколи не буде байдужою людиною. 
Педагогічна стратегія, вміння передбачити та спланувати освітні потреби молоді з прогнозом на майбутнє - це дар, яким був наділений цей унікальний директор. Особливий секрет Василя Микитовича в тому, що він умів розбудити байдужого, знайти у кожного той талант, який розкриє дитину, дасть їй можливість реалізувати свій життєвий потенціал.
Отримуючи загальноосвітню підготовку, кожен учень оволодівав професією за вибором. Водії і трактористи, вихователі дитячого садка, організатори дитячого колективу, бібліотекарі, бухгалтери, молодші медсестри - це ті професії, які отримували випускники. 
В основі виховної системи школи - закладені Вчителем мудрі народні принципи, які утверджують мораль людини-трудівника, здатної вижити у жорстокому світі, який здолати зможе тільки сильна, самодостатня особистість, Людина праці.

        Життя Василя Микитовича, його трудова діяльність - це жива історія, яку він передав понад семи тисячам випускників рідного навчального закладу. Символічно, що більшість педагогів, які працюють нині в школі, - її випускники. А очолює Новопокровську СЗШ випускник 1995 року Козаков Віталій Олексійович. Велика когорта педагогів, вихователів продовжують «сіяти розумне, добре і вічне», працюючи у закладах освіти не лише нашого району, області, а й України. Василь Микитович незмінно очолював навчальний заклад аж  до 2008 року. Колектив школи зберігає традиції «Школи Сиволоба», трансформує ідеї видатного педагога в сьогодення, формує головні компетентності сучасного випускника.

За свою багаторічну, самовіддану працю на освітянській ниві Василь Микитович був нагороджений орденами «Знак пошани» та «Трудового Червоного Прапора», медалями «За трудовую доблесть» і «За трудовое отличие». За значний внесок у громадсько-політичне життя району, видатні заслуги у соціальному та культурному розвитку  Солонянщини Сиволобу Василю Микитовичу було присвоєно звання «Почесний громадянин Солонянського району», він був лауреатом обласної педагогічної премії. За активну участь, особистий вагомий внесок в реалізацію Національної доктрини розвитку освіти Сиволоб В.М. був відзначений медаллю ім. В.О.Сухомлинського.

 Зранку 25 лютого 2015 року було багатолюдно на подвір’ї Новопокровської СЗШ. Прийшли згадати Василя Микитовича колеги, односельці, приїхали вчителі з інших шкіл та колишні учні.  Районну делегацію  очолив керівник відділу освіти райдержадміністрації Дармостук Микола Анатолійович. Виступаючі наголошували на величезному внеску Василя Микитовича у справу навчання і виховання підростаючого покоління. Керівник відділу освіти Дармостук М.А. у своїй промові наголосив на збереженні та примноженні славних традицій колишньої Новопокровської «сиволобівської» школи.

І ось - хвилююча мить.   Право відкрити меморіальну дошку було надане Дармостуку Миколі Анатолійовичу та директору КЗО «Новопокровська СЗШ» Козакову Віталію Олексійовичу.  

            ... І лягли живі квіти на меморіальний відблиск  в знак глибокої шани і поваги Заслуженому Вчителю України  - СИВОЛОБУ  ВАСИЛЮ  МИКИТОВИЧУ.

             Вічна пам’ять про великого педагога буде жити  в серцях і дорослих, і дітей.

Від імені і за дорученням випускників
Новопокровської СЗШ, освітян району

Бойда І.Г., директор Привільнянської СЗШ

 

Переглядів: 736 | Додав: Olga | Рейтинг: 0.0/0
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031