Четвер, 25.04.2024, 22:20
Вітаю Вас Гость | RSS

Гаряча лінія
Національна дитяча
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2015 » Листопад » 5 » Свято Покрови, День українського козацтва, День захисника Вітчизни.
10:23
Свято Покрови, День українського козацтва, День захисника Вітчизни.
14 жовтня. День, який з минулого року  указом президента Петра Порошенка  вся Україна відзначає як День захисника Вітчизни. Похмурий ранок, холодний вітер, вулиці Солоного пусті. Тільки на ринку потихесеньку починає тліти життя. Люди з подивом проводжають автобуси-школярики, які прямують до стадіону «Колос». Саме там формується колона  шкільних роїв для урочистої ходи, присвяченої святу Покрови, Дню українського козацтва, Дню захисника Вітчизни. І саме 14 жовтня стартує районний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» (Джура). Це вони, молоді козачата, не боячисьхолодного вітру та поодиноких крапель дощу, одягнені у козацькі шаровари ( хлопці), вишиті спідниці (дівчата) зібралися до урочистої ходи, щоб підтримати звичаї козаків, вшанувати пам'ять героїв УПА та віншувати захисників Солонянщитни- воїнів АТО.
Вранішню тишу порушили дзвони церкви, розташованої по вул. Голуба. Просвітліло небо, стих вітер – це з церки юні козачата Письмечівської СШ виносять ікону Покрови. Одночасно з іконою зі стадіону вирушає колонна шкільних роїв. Біля  солонянського ринку вони обєднуються у одне урочисте дійство. Близько 250 учнів і 50 педагогів крокують вулицею Гагаріна, чітко карбуючи крок  по новенькому асфальту. Кожен ройовий несе у високо піднятих руках свій штандарт ( прапор), а козаки тримають бунчук та булаву.
Урочистою ходою учасники свята йдуть до площі районного будинку культури, де вже  разташовані павільйони із 23 загальноосвітніх закладів району. Кожен павільойн святково прикрашений вишитими рушниками, серветками, сорочками та іншими виробами декоративно – ужиткового мистецтва. Всі страви, приготовані учасниками свята мають одну особливість – вони виготовлені з капусти. Саме цому овочу  (за традицією) та стравам з нього надавали перевагу козаки на свято Покрови, або як здавна говорилося, козацької  Покрови
Звучить козацький марш і делегації ступають на площу. Попереду колони козачата Дзержинівської середньої школи гордо тримають прапор України та малиновий штандарт – символ гри «Сокіл» (Джура). А потім під чаруючий голос диктора по площі розміреною ходою козачата проносять ікону Покрови ( складається враження, що вона пливе над головами присутніх)   і встановлюють на почесному місці.
Зі святом шановане зібрання привітав голова Солонянської районної адміністрації – Петро Іванович Швець. Він зазначив, що: «… оберегом кожної нації є її культура та духовні цінності, що передаються від покоління до покоління. Особливо це стосується цього свята, започаткованого ще нашими пращурами. Як відомо, воно знайшло своє продовження і в часи Запорізької Січі. Наші козаки вважали Пресвяту Богородицю своєю заступницею і покровителькою.  Тож всіх присутніх - зі святом, і бажаю міцного здоров'я, незламної волі до перемоги та патріотичного духу, який допоможе долати будь-які перешкоди! Щиросердно зичу всім щастя, здоров’я, наснаги у відродженні кращих національних традицій, плідної праці на благо народу, задля слави нашої Солонянщини та всієї України.»
Родзинкою свята стало священне дійство, проведене отцем Миколаєм. Після молитви за Україну він посвятив учнівську молодь у козачата і благослов старт гри «Сокіл» (Джура).
А далі урочистості продовжила концертна програма під час якої активну торгівлю розпочали у павільйонах учні шкіл району. Продавали пиріжки, пироги, вареники, ватрушки, куліші, випічку з солодкю начинкоюі тому подібне. За приготовані з любов´ю смаколики делегація Башмачанської СШ виручила 240 грн, Березнуватівської – 200 грн, Василівської – 170 грн, Військової – 200 грн, Дзержинівської – 530 грн, Єлізарівської – 2250 грн ( 450- на святі,  1800 – на шкільному святі, проведеному напередодні 14 жовтня), Жданівської – 370 грн., Мопрівської -  355  грн.,  Письмечівської – 257 грн., Привільнянської – 332 грн., Солонянської СШ№1 – 470 грн, Солонянської СШ№2 – 230 грн.,  Сурсько – Михайлівської – 316 грн., Оександропільського НВК -   450  грн., Тритузнянського НВК – 161 грн., Широчанської – 175 грн., Аполонівської – 218 грн, Калинівської – 280 грн., Котлярівської – 170 грн., Павлівської – 70 грн. Микільська на Дніпрі та Промінська школи оформляли павільйони вироббами декоративно-ужиткового мистецтва. Виручені кошти підуть у підтримку воїнам АТО, дітям воїнів АТО за місцем проживання.
Не зважаючи на негоду, холодний вітер над площею довго кружляв гарний настрій, линули українські пісні та велися дружні розмови

 

Переглядів: 664 | Додав: Olga | Рейтинг: 0.0/0
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30