П`ятниця, 29.03.2024, 13:16
Вітаю Вас Гость | RSS

Гаряча лінія
Національна дитяча
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2019 » Листопад » 22 » Районна STEM школа
15:50
Районна STEM школа

Сучасна цивілізація вимагає формуванню у підростаючого покоління STEM-грамотності. Акронім STEM вживається для позначення популярного напряму в освіті, що охоплює природничі науки (Science), технології (Technology), технічну творчість (Engineering) та математику (Mathematics). STEM вже протягом двох десятиліть є світовим трендом освітньої та професійної сфер. Адже залучення 1% населення до STEM-професій,за даними досліджень, приносить економіці держави зростання ВВП на 50 млрд. доларів США. Основні ключові компетентності «Нової української школи» та профільна старша школа гармонійно входять в систему STEM-освіти.

Зацікавити школярів природничими науками, ознайомити з новими взаємопов'язаними професіями, які щоденно з’являються та вимагають кросдисциплінарних навичок, мотивувати вже зараз до осмисленого вибору професії, а також популяризувати інженерно-технічні професії мета проєкту «Районна STEM-школа», започаткованого відділом освіти Солонянської райдержадміністрації та Солонянським районним методичним кабінетом.

Під час першого заняття школярі відвідали GeoFest 2019, про що ми вже повідомляли на сайті. Під час другого заняття в районній STEM-школі учні та вчителі відвідали Дніпровський національний університет залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна. Дві третини загальних вантажних і пасажирських перевезень в Україні здійснюється залізничним транспортом, тому фахівці, яких готує навчальний заклад постійно затребувані на ринку праці. Школярі відчули себе у ролі студентів, відвідавши лабораторії , кафедри та музей навчального закладу.

На осінніх канікулах школярі здійснили цікаву пізнавальну подорож Дніпровським національним університетом імені Олеся Гончара, відвідавши навчально-науковий комплекс «Акваріум», науково-дослідний підрозділ ДНУ «Ботанічний сад» та біолого-екологічний факультет. Унікальна за масштабами та технічною оснащеністю споруда «Акваріуму», побудована у 1985 році на Монастирському острові міста Дніпра, не має аналогів серед закладів вищої освіти України. У 20 акваріумах представлені прісноводні риби Європи, Азії, Австралії, Африки, Південної та Північної Америки. Всіх вразив каркасний акваріум «тунельного типу» обсягом 100 тисяч літрів , розміщений в центральній частині зали.

На величезній площі- 27,2 га, в центрі Дніпра розміщений Науково-дослідний підрозділ ДНУ «Ботанічний сад» до складу якого входять шість лабораторій: дендрології, квітникарства, тропічних і субтропічних рослин , плодівництва, виробнича і насіннєва. має статус Заповідної території, яка знаходиться під захистом держави. Про колекційний фонд про дослідження, які проводяться в лабораторіях, розповів дітям директор ботанічного саду Кабар Анатолій Миколайович.

Біолого-екологічний факультет ДНУ є не лише науковою і навчальною базою для підготовки спеціалістів, а й потужним науково-дослідним центром. Учні Олександропільського НВК, Військової СШ, Микільської на Дніпрі СШ, Сурсько-Михайлівської СШ, Башмачанської СШ, Петриківської НСШ та Звонецько-Хутірської НСШ відвідали кафедру мікробіології, вірусології та біотехнології, кафедру біохімії та фізіології, а також дослідницькі лабораторії. Доцент кафедри біохімії та фізіології Дьомшина Ольга Олександрівна, завідувачка міжкафедральної лабораторії термічних методів дослідження при кафедрі мікробіології, вірусології та біотехнології Власенко Ольга Анатоліївна, завідувачка кафедрою мікробіології, вірусології та біотехнології Склят Тетяна Володимирівна , аспіранти та старшокурсники факультету підготували та провели з школярами пізнавальний квест. Діти не лише продемонстрували свої знання з біології, а й відчули себе дослідниками, визначаючи за допомогою реактивів та хімічних реакцій склад речовин, спостерігаючи через мікроскопи бактерії та віруси, які живуть на паперових грошах, в річковій воді, використовуються в кулінарії для випікання хлібу та приготування йогуртів, збільшені в 1000 разів. Всіх вразили колонії бактерій, які живуть на лапах місцевого кота, улюбленця кафедри :-) Дізналися, як правильно треба підбирати антибіотики у випадку хвороби та побачити в бінокулярний мікроскоп клітини мозку та ще багато-багато різних цікавинок. За активну участь у біологічному квестіі діти отримали грамоти і солодкі призи від організаторів турніру.

Познайомитися з сучасним станом ринку праці, найзатребуванішими професіями, поспілкуватися з представниками компаній старшокласники району могли під час чергового заняття в районній STEM-школі на кар’єрному студентському фестивалі STUD-FEST «ІMPULSE», який проводив Центр кар’єрного розвитку «СТУД-ПОІНТ» на базі Національного технічного університету «Дніпровська політехніка».

Цього ж дня у Солонянській дільниці «Дніпровські електромережі» школярі мали змогу поспілкуватися з диспетчерами, електромонтерами з ремонту та обслуговування електроустаткування, працівниками та керівництвом центру обслуговування споживачів, побували в «серці» районного відділення Дніпровських електромереж – диспетчерській. Всіх вразила інтерактивна карта електричних мереж Солонянського району.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 332 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Листопад 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930