Субота, 27.04.2024, 12:10
Вітаю Вас Гость | RSS

Гаряча лінія
Національна дитяча
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Блог

Головна » 2012 » Травень » 7 » Овіяне невмирущою славою, омріяне і вистраждане , гартоване у вогні вікопомної битви, на крилах квітучої весни лине до нас свято Перемоги
15:45
Овіяне невмирущою славою, омріяне і вистраждане , гартоване у вогні вікопомної битви, на крилах квітучої весни лине до нас свято Перемоги

Овіяне невмирущою славою, омріяне і вистраждане , гартоване у вогні  вікопомної битви, на крилах квітучої весни лине до нас свято Перемоги. За страшним словом війна – руїни і згарища, сльози дітей і матерів, мільйони життів,відданих у кровопролитній битві з фашистами. Україна втратила кожного шостого свого жителя. І саме тому, щоб не згасла пам'ять про тих, хто віддав за мирне життя найдорожче, щоб не забувати страшних сторінок історії, які гортає життя , ми щороку проводимо у нашій  школі заходи, присвячені  Великій Перемозі.   67 річниця Перемоги не стала виключенням.            В першу чергу ми зайнялися впорядкуванням братської могили в селі  Наталівка  Солонянського району та  парку імені Героя Радянського Союзу Миколи Сергійовича Ілліна - санітара 78-го гвардійського стрілецького полку 25-ї гвардійської  Червонопрапорної Чапаївської стрілецької дивізії 6-ї армії Південно-Західного фронту, гвардії рядового.  Загін  «Милосердя»,  який працює під девізом «Несемо радість людям»,  провів операції «Як живеш, ветеране?», «Ветеранське подвір’я» .  У рамках проекту «Пам'ять», над яким  школа працює третій рік,  були проведені  дослідження « Війна в одній  родині»,  « У фашистській неволі»,  які поповнили матеріали кімнати бойової слави. 

Дуже цікаво і змістовно  пройшла зустріч з дитиною війни, ветераном праці  Нісоновим Василем Васильовичем, який є частим гостем у нашій школі. Ось що він розповів нам про війну у нашому селі: «Коли  почалася Велика  Вітчизняна війна, мені було шість років. Кажуть, що в такому віці мало що запам’ятовується на все життя. А я досі пам’ятаю колону машин зі свастикою на кабінах, окупантів у важких чоботах. Пам’ятаю, як  мій батько йшов у Червону Армію захищати Батьківщину. А ми, п’ятеро дітей , залишилися з мамою. Старшій сестрі було 14 років. Ми ще не знали , що нас чекає.

       Біду ми відчули в кінці літа 1941 року, коли німці прийшли в село. Фашисти одразу ж показали, для чого вони прийшли на нашу землю. Вони забирали зерно, корів, птицю. Молодь німці  гнали  у рабство в Германію. Серед тих, кого вивозили у товарних вагонах, була і моя сестра Валя. Ми, діти і жінки, ховалися у підвали від розривів бомб.

В роки окупації ми з нетерпінням чекали своїх визволителів. Нарешті прийшла Перемога. Наша мама прала червоноармійцям одяг, пекла хліб. Коли закінчилася війна, у село почали вертатися уцілілі чоловіки. Багато з них були  без рук, без ніг, мали поранення.

Післявоєнне дитинство – це важка дитяча праця. Ми допомагали дорослим на сінокосі, на жнивах.

Війна для мене – це тяжкі і сумні сторінки мого життя».

Василь Васильович залишив нам не тільки свої спогади про війну , а й сімейні фотографії, копії документів про нагородження і навіть список всіх жителів повоєнного села Незабудине. 

Ця зустріч запам’ятається нам надовго. Ми повинні зберегти  розповіді  живих свідків війни, адже з кожним роком  стає все менше і менше ветеранів  та учасників війни. Відлітають вони у Вічність. А залишаємося ми, їх нащадки. В ім’я  майбутніх поколінь, в ім’я миру на Землі  ми повинні зберегти пам'ять про великий подвиг  визволителів.

 

                              Оленіна Лаліта , учениця 9 класу       Незабудинської  середньої  школи

 

Стою біля могили… 

Стою біля могили  солдата, що загинув,

Загинув  він у битві, у битві за країну.

І тілом , і душею боровся він за неї,

Життя його злетіло небесною зорею.

За села і за ріки, за гори і за море ,

Щоб на дітей  не впало фашистське чорне горе .

Він йшов до Перемоги   і  воював  завзято -

Злетіла у безсмертя свята душа солдата.

 

А вдома він покинув свою стареньку  неньку,

З дівчиною коханою залишилось  серденько.

За рідних і любимих  ішов солдат війни,

Під мирним світлим небом щоби жили вони.

 Стою біля могили  солдата, що загинув,

І вдячна  я герою  за мир на Україні.

Від імені ровесників  сьогодні  клятву дам,

Що  пам'ять про загиблих онукам передам.

  

Романенко Валерія, учениця 11 класу

Незабудинської  середньої  школи

Переглядів: 950 | Додав: Ірина | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів