Субота, 27.04.2024, 21:21
Вітаю Вас Гость | RSS

Гаряча лінія
Національна дитяча
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Блог

Головна » 2012 » Листопад » 23 » Cемінар- практикум вчителів історії «Розвиток пошуково-дослідницьких здібностей учнів у процесі вивчення історичного краєзнавства»
15:41
Cемінар- практикум вчителів історії «Розвиток пошуково-дослідницьких здібностей учнів у процесі вивчення історичного краєзнавства»

    22 листопада 2012 року у Сурсько- Михайлівській СШ відбувся семінар- практикум вчителів історії вищої кваліфікаційної категорії на тему: «Розвиток пошуково-дослідницьких здібностей учнів у процесі вивчення історичного краєзнавства».

    Учасники семінару обговорили різні прийоми, методи і технології краєзнавчої роботи, які сприяють формуванню громадянської та правової свідомості школярів, вихованню любові до рідної землі, свого народу;  ознайомилися з досвідом роботи вчительки історії Ірини Миколаївни Біжко по вивченню історії рідного краю, збереженню та примноженню історичних  та культурних надбань; використання краєзнавчого матеріалу на уроках історії, співпрацю з музеями,  архівами, науковими співтовариствами.

    Вчителі історії відвідали пам’ятні місця села: музей, який був створений у 1984 році і налічує більше семисот експонатів, вшанували пам’ять біля  могили та Поклонного  хреста засновника села козака-січовика Микити Лаврентійовича  Коржа.

    М. Л. Корж  (1731-1835 рр.) - краєзнавець, автор книги «Устное повествование бывшего запорожца, жителя  Екатеринославского уезда, селения Михайловки Никиты Лаврентьевича Коржа», довірена особа останнього отамана П. Калнишевського, свідок зруйнування Запорізької Січі.

   Після екскурсій було проведено інноваційне заняття-практикум у 8 класі на тему: «Лист до старого запорожця». На занятті учні оцінили особу Микити Лаврентійовича Коржа як людини та громадського діяча, його історичну місію, виходячи з аналізу його твору «Устное повествование бывшего запорожца, жителя  Екатеринославского уезда, селения Михайловки Никиты Лаврентьевича Коржа».

    Учні були поділені на  групи: бібліографи, архівісти, юристи, етнографи, історики, дослідники родоводу. На заняття,  в якості експерта-аналітика, запросили журналіста-краєзнавця Локоткова Олександра Івановича.

    Кожна група одержала випереджаючі завдання: ознайомитися з літературою, в якій згадується ім’я М.Л. Коржа та з основними джерелами інформації – книгою М.Л. Коржа «Устное повествование…».

       

   Написання відкритого листа до старого запорожця проводилося методом естафети. Передаючи лист, на фоні козацьких маршів, кожен учасник написав свою думку про те, за що він вдячний  М.Л. Коржу.

Ірина Миколаївна підвела підсумки дослідження творчих груп  і визначила слабкі і сильні наведені дітьми позиції та аргументи, прокоментувала виконані завдання, запропонувала уявну відповідь М.Л. Коржа сучасникам:

«Продовжуйте мою справу, любіть рідний край, примножуйте його славу і багатство. Пам’ятайте, що без минулого немає майбутнього!...».

   Після заняття було проведено засідання  круглого столу на тему: «Відчуємо подих історії», на якому виступила методист  ІМС відділу освіти Тетяна михайлівна Копейко. Вона зупинилася на новітніх технологіях шкільного історичного краєзнавства, організації дослідницької діяльності школярів.   Про історичне краєзнавство та роботу з архівними документами розповіла вчителька історії  Солонянської СШ №1 Тамара Юріївна Макієвська, вчителька історії Військової СШ Валентина Петрівна  Чуприна  ознайомила присутніх з літературним краєзнавством та талановитими земляками свого села, про  народознавче виховання школярів розповіла  вчителька Березнуватівської СШ Ольга Дмитрівна Борейко, вчитель історії Письмечівської СШ Анатолій Дмитрович Шевченко поділився досвідом роботи по організації краєзнавчих походів та подорожей.

     Всі учасники семінару відзначили плідну діяльність вчительки історії Ірини Миколаївни Біжко  по вивченню історії рідного краю, розвитку пошуково-дослідницької роботи з учнями, формуванню активної, компетентної і творчої особистості.


 

Переглядів: 1083 | Додав: Ірина | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів